Na tym etapie (po wstępnym zapoznaniu się z nowoczesną technologią) seniorzy zostali przeszkoleni w temacie finansów i bezpieczeństwa kont bankowych oraz płatności w internecie. Uczestnicy zdają sobie już sprawę z niebezpieczeństw jakie mogą czyhać na nich w tym temacie. Wiedzą też jak unikać sytuacji potencjalnie niebezpiecznych finansowo.

Seniorzy wiedzą też o zagrożeniach wiążących się z użytkowaniem internetu oraz urządzenia na jakim z niego korzystają. Wiedzą jak bronić się przed wirusami komputerowymi jak i na jakie strony uważać, aby nie doszło do zainfekowania ich urządzenia

Uczestnicy szkolenia rozumieją również, zasady bezpiecznych zakupów online, potrafią przejść przez proces dodawania do koszyka rzeczy, które ich interesują, potrafią dokonać płatności przelewem lub kartą, wiedzą też jakie informacje należy podać podczas zamówienia, a jakie nie są sklepowi internetowemu potrzebne i mogą świadczyć o nadużyciach ze strony operatora sklepu.